Aandachtspunten betonvloeren en -wanden

Beton is een mooi produkt met vele verrassende toepassingen. Je kunt ons nauwelijks overvragen.

Maar wij gaan wél met jou bekijken wat de beste manier is om je wensen mogelijk te maken. Hieronder vind je een serie aandachtspunten waar wij voor jou op letten.

Komt je vloer goed te liggen?

Een nieuwe vloer verdient een goede basis. Daarom kijken wij altijd eerst naar de staat van de dekvloer. Zijn er barsten, dan repareren wij die. Is de vloer ongelijk, dan egaliseren wij hem. Dit is niet bij de m2 prijs inbegrepen maar wordt altijd apart doorberekend.

Onze cementgebonden producten worden met de hand verwerkt. Kleine imperfecties, aanzetten/slagen van de spaan, kleurverschillen en kleine gaatjes maken onze vloeren tot wat ze zijn; betonvloeren met een industrieel en soms rauw uiterlijk. Deze kunnen dan ook niet als klacht worden aangemerkt maar passen bij het natuurlijke karakter.

Niet iedereen vindt het mooi maar wij raden het zeker aan; een schoonloopmat bij de voor, en of achterdeur. En dan niet zo’n kleintje waar je met 1 voet op kan staan maar een ruime die voldoende ruimte biedt om je schoenen aan af te vegen. Het is het behoud van je vloer!

Rustig laten uitharden

Een vers gelegde vloer is korte tijd kwetsbaar. Dat hangt af van omstandigheden als temperatuur en luchtvochtigheid, dus houden wij voor de zekerheid een termijn van 7 dagen aan vóór je de vloer kunt betreden.
 
Gun je vloer – én de coating – die tijd om goed uit te harden nádat de laatste werklieden de deur uit zijn, vóórdat je er een trapleer op zet om het plafond te sauzen en vóórdat je bij de verhuizing met meubels gaat slepen.
Aanleg vloerverwarming

Waarom stookprotocol?

Bij het verwerken van designbeton op een “verse” zandcement dekvloer waaronder vloerverwarming ligt, hanteren wij het stookprotocol. Pas gestorte betonvloeren zijn gevoelig en kunnen makkelijk uitzetten. Daarom is het belangrijk om in het voortraject de vloerverwarming elke dag met 5 graden te verhogen totdat deze 40 graden heeft bereikt. Het afkoelen gaat daarna ook in stapjes.

Het doel van een stookprotocol is om de betonvloer de kans te geven om te scheuren. Dit gebeurt overigens het meest in de afkoelfase. De betonvloer moet wel minimaal 28 dagen oud zijn voordat kan worden gestart met opwarmen en afkoelen. Ons stookprotocol kun je hier terugvinden.

Kleurenwaaier

In onze showroom hanteren wij geen vast kleurenpalet maar werken wij met de NCS kleurenwaaier. En schrik niet, daar staan 1950 kleuren op. Over het algemeen vallen de de meeste kleuren af en blijft men meestal steken bij de wat rustiger grijstonen.

Hoe de rest van je interieur er uitziet is bepalend voor de kleur van de vloer of wand. Je wilt tenslotte niet dat je roze muur er oranje uitziet omdat er een verkeerde kleur is gekozen voor de vloer. Daarbij spelen natuurlijk licht én de kleur van de verlichting in de ruimte een rol bij kleurbeleving.
Ga dus niet gelijk voor je favoriete kleur maar bekijk met ons samen welke kleurtoon het beste past bij jouw interieur. Om het makkelijker te maken is het mogelijk om een kleursample mee te nemen naar huis want je zult zien dat de kleur daar anders oogt dan in onze showroom.

Omdat wij ons product handmatig verwerken zijn er kleurschakeringen te zien in de door jou uitgekozen kleur. Dit past volledig bij het karakter van ons product en maakt dat het er levendig uitziet op de vloer.

Stucwerk in woonhuis

Plinten: ja of nee?

Wil je plinten zo onzichtbaar mogelijk in je woning verwerkt hebben dan begint het nadenken daarover eigenlijk al bij de tekening van een nieuw te bouwen woning. Bij renovatievloeren is dat lastiger. Bij het maken van een nieuwe dekvloer zal er altijd een kantstrook worden geplaatst tussen de wand en de nieuw te storten vloer. Dit is een flexibele piepschuim strook met een dubbele functie. In de eerste plaats gaat het contactgeluid tegen. Een betonnen vloer strak tegen een betonnen wand; daar worden jij én je buren echt niet blij van.

Ten tweede; beton is en blijft een natuurproduct dat uitzet en krimpt. Zonder deze kantstrook kan de nieuwe vloer niet uitzetten en ontstaat het risico dat deze zich van de ondervloer losdrukt waardoor de kans op scheurvorming groot is. Heb je voor betonstuc gekozen op je nieuwe vloer? Dan kunnen wij best over dat randje kantstrook heen stucen. Máár, zonder plint zal dat altijd kwetsbaar blijven omdat kantstrook te zacht materiaal is.Vergeet ook niet dat je strak gestucte muur toch in contact komt met water als je gaat dweilen. De wand zal dit vocht gelijk opnemen en dat kan later voor schimmelvorming gaan zorgen terwijl er ook de kans is dat het stucwerk gewoon loslaat van de wand.

Het ‘ouderwetse’ bruine plintje is inmiddels vervangen door mooie en strakke witte plinten die te verkrijgen zijn in verschillende hoogtes, waarvan de hoge witte plint in opmars is. Strak afgekit geeft dit een rustige uitstraling. Ook mooi bij een hoge plint; de stopcontacten en kabels kunnen er goed in worden verwerkt.

Vragen?

Contact Form Demo